Upoznajte se sa osobinama i vrstama kože kako bi je pravilno održavali

Koža je najstariji materijal za izradu obuće i odjeće.

Koža ima jedinstvene osobine i shodno tome zahtjeva pravilan tretman i održavanje.

Koža kao jedinstven materijal ima više bitnih karakteristika. Ona propušta vodenu paru, diše, upija vlagu, otporna je na trljanje i ima veliku mogućnost regeneracije.

Postoji više vrsta kože:

NAPA - Čvrsta i mekana, ovčija, kozja ili goveđa koža koja je strojena sa biljnim strojilima. Najčešće se upotrebljava za izradu obuće.

NABUK - jednobojna goveđa koža sa prednjom obrušenom stranom koja koži daje lijep izgled i tip.

VELUR - teleća, ovčija, goveđa ili svinjska  koža čiji je mesnati dio fino obradjen i obrušen.

Pravilna njega obuće

Cilj svake njege obuće je sačuvati njene osnovne osobine i izgled. Kožu je potrebno zaštiti od vlage.

Impregnacija je najvažniji dio njege kožne obuće. Impregnacija je najbolja zaštita od vremenskih nepogoda, obavlja zaštitu od nečistoće, i čuva vrijednost obuće.

Obuća se mora redovno čistiti i biti suva, a način nčišćenja zavisi od vrste materijala.

Nakon izuvanja, u kožnu obuću je potrebno staviti novinski papir jer će on izvući suvišnu vlagu, sačuvati izgled, mekoću i vijek trajanja. 

Osnovna sredstva za njegu obuće su četke, sundjeri, kreme i impregnacijski sprejevi.

Ukoliko je kožna obuća izradjena od NAPE, postupak je sledeći. Suvom četkom skinuti prašinu i slojeve stare kreme. Nakon toga, namazati novim slojem kreme, ostaviiti da malo upije i iščetkati. Za visok sjaj se može koristiti krzno ili "ženske čarape".

U zimskim i kišnim danima se može koristiti impregnacijski sprej i na taj način spriječiti prodor vlage do nogu.

Ukoliko se radi o NUBUK koži, isključivo se koriste posebne četke za nubuk ili sundjeri. Ukoliko je u pitanju veće zaprljanje postoje gumice pomoću kojih materijal čuva svojstva.

Četka se sastoji od gumiranih vlakana i uskog ruba prilagođenog teško dostupnim dijelovima obuće. Obuću je poželjno impregnirati nakon kupovine, a poslije toga jednom sedmično i to uveče kako bi se impregnacija dobro osušila i ušla u sve pore obuće.

Za VELUR postoji sundjer ili četka za čišćenje Velura. Nakon toga se koristi Velur- Nubuk sprej. Upotreba spreja se ne preporučuje češće od jednom dnevno, jer zbog kisjelosti znoja tamno bojena koža može puštiti boju.

Kada je u pitanju lakirana koža, prvo je treba očistiti krpom a zatim nanijeti namjensku tečnost za lakiranu kožu. Kada upije lak, lagano protrljati obuću kako bi se dobio sjaj.

 

U prodavnicama obuće UNO možete pronaći sva sredstva za potrebnu njegu kožne obuće.