Razvoj stopala i izbor obuće do treće godine

Vodite računa o izboru obuće za najraniji uzrast kod mališana. Potrebno je voditi računa o nekoliko bitnih stavki. 

Kada dijte počne samostalno da stoji i kada prohoda, postepeno dolazi do formiranja unutrašnjeg svoda stopala koji se prvo vidi samo kada dijte sjedi ili leži. Sa učvršćivanjem hoda i stopala se postavljaju u pravilniji položaj. 

Za vreme faze razvoja svoda i kod potpuno normalnog stopala izuzetno je važno nositi odgovarajuću obuću. Ona treba da bude dovoljno duboka i sa ojačanim petnim dijelom kako bi skočni zglob i petu držala u pravilnom položaju. Prednji deo cipele treba da bude širok da bi svi prsti imali mjesta i mogli lijepo da se rašire. Uložak, ukoliko postoji, ima ulogu potpore unutrašnjeg svoda i treba da bude izrađen od mekšeg materijala. Način vezivanja cipele je Vaš izbor.

 Idealno je kada cipela ima mekan sloj između tabanice i đona koji amortizuje udarce i pritiske koji se javljaju pri hodu i stajanju. 

 Do navršene druge godine petni deo obuće treba da bude zatvoren i ojačan. Prednji deo cipele može biti otvoren kako bi provetravanje stopala bilo lakše. Postava treba da bude izrađena od prirodnog materijala. Najbolje je da to bude meka porozna koža koja lako upija znoj. Gornji deo obuće takođe treba da bude od prirodne i meke kože. 

Pri izboru cipela za zimski period treba voditi računa o nekoliko stvari. Najvažnije je izabrati materijal koji neće propuštati vodu. 

U prodavnicama Obuće Uno ćete pronaći veliki izbor dječije obuće, koja je prilagođena razvoju stopala kod najmlađeg uzrasta.